Temmuz 9, 2018

Transit Yük Taşımacılığı ve Lojistik

Transit yük, bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan taşımalarda gümrük yükümlülüğü olmaksızın üçüncü bir ülke topraklarından geçiş anlamına gelir. Daha detaylı tanım; Yük üzerindeki gümrük vergilerinin askıya alınması veya bu tür eşyanın bu ülkelere kara veya deniz yoluyla gelmesi, yurt içinden geçmesi ve tekrar  kara veya deniz yoluyla ülkeden ayrılmasıdır.

Günümüzde transit yük taşımacılığı, hem tek bir taşıma modelini hem de taşıma sistemleri arasındaki işbirliğinin bir modeli olan kombine taşımacılığı içerebilir. Örneğin, ro-ro gemileri, konteyner taşımacılığı, sıvıların veya diğer  maddelerin boru hatları boyunca taşınması, birçok ülkede  transit mal taşımacılığının geçerli modelleridir.

Transit Yük Taşımacılığında Gerekli Olan Belgeler;

Transit yük taşımacılığı belgeleri her taşıma aracı için ayrı ayrı düzenlenir. Yük taşıyan her aracın ayrıca CMR adı verilen bir yük belgesi olması gerekir. Bu belge, gönderen, alıcı, yükün niteliği, net ve brüt ağırlık, paketin şekli, paket sayısı ve araç plakasını içerir. Alıcı, malın teslimi ile birlikte bu belgeyi kabul ederek, taşınan malın hasar ve kusurlarını bildirir ve sürücüye teslim eder.

Ayrıca karayolu yük taşımacılığı konusunda anlaşmaya taraf olan ülkeler birbirleri için yıllık ödeme kotası belirler ve ilgili belgeler resmileştirilir. Sürücülerin ilgili ülkeye özgü noktalarda yasal olarak kullanmaları gereken bu belgeler, ilgili ülkelerin Uluslararası Nakliyeciler Derneği temsilcilerinden temin edilmelidir.

 

Blog Yazılarımız İçin Tıklayınız.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İçin Tıklayınız

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.